FEDERACIÓ

Regulem i promovem la pràctica del piragüisme a Catalunya en qualsevol de les seves modalitats

Nosaltres

PRESENTACIÓ

Som una entitat privada, d’utilitat pública i d’interès cívic i social dedicada a la pràctica i foment de l’esport del piragüisme en qualsevol de les seves manifestacions. Entenem com a esport de piragüisme, de competició o no, aquell que es practica amb qualsevol embarcació que utilitzi com a element motriu fonamental la pala.
La Federació està formada per clubs, esportistes, tècnics, i empreses de turisme nàutic vinculats a aquest esport.

El nostre àmbit d’actuació és Catalunya i els nostres objectius fonamentals són els següents:

  • Impulsar l’esport del piragüisme en les seves diferents manifestacions i elaborar els reglaments tècnics corresponents.

  • Planificar, promoure, dirigir i regular, coordinar, organitzar i supervisar les activitats del nostre esport en l’àmbit català.

  • Qualificar les competicions oficials de Catalunya.

  • Organitzar i tutelar les competicions i esdeveniments de caràcter internacional o entre autonomies que tinguin lloc a Catalunya.

  • Fomentar la formació tècnica, impulsant cursos d’entrenadors, àrbitres, etc.

  • Lliurar les llicències esportives per a poder participar en activitats i en competicions oficials.

Evolució

HISTÒRIA

La federació va començar a funcionar, com a delegació, l’any 1954 a Lleida.
Era el seu president el Sr. Àngel Fontbuena. Constituint-se en federació, integrant totes les províncies, l’any 1984.
La seva seu es manté a Lleida i l’actual president és el Sr. Germán Jimenez Prats.

El primer Campió d’Espanya va ser Joaquim Quimet Larroya el qual va quedar Campió l’any 1961, a Avilés (Astúries). Ningú no el va guanyar en cap distància durant els set anys següents. També va ser el primer piragüista olímpic participant als JJOO de 1960. La primera palista reconeguda va ser Llanitos Marín.

  • Des de l’any 1991 la federació compta amb les dues millors instal·lacions del país per practicar les dues modalitats olímpiques: les aigües braves (eslàlom) al canal del Parc del Segre de La Seu d’Urgell i les aigües tranquil·les al Canal Olímpic de Castelldefels.
  • Cal destacar la participació dels nostres esportistes Olímpics a l’any 1992 a la Seu d’Urgell Pere Guerrero i Marc Vicente. Al any 1996, a Atlanta (USA), Toni Herreros, a l’any 2000 a Los Angeles (USA), Marc Vicente, Toni Herreros i Carles Juanmartí.
  • I en aquesta última Olimpíada a Atenes, Damià Vindel (aigües tranquilles) i Carles Juanmartí i Jordi Sangrà (eslàlom).
  • Després de l’anterior fornada de palistes va sorgir el palista més important de la història d’aquesta federació. Saül Craviotto i Rivero, palista d’aigües tranquil·les del Sícoris Club de Lleida, va aconseguir la medalla d’or en K2 500 metres junt amb el seu company Carlos Pérez Rial als JJOO de Pequín 2008. Guillermo Díez-Canedo del Cadí CK de La Seu d’Urgell fou el representant en K1 home en Eslàlom.
  • Actualment la federació compta amb una mitjana de 20 clubs anuals distribuïts per tot el territori català i les disciplines estan anomenades en funció de les característiques del medi aquàtic: Aigües Tranquil·les, Aigües Braves, Caiac Polo i Caiac de Mar.

Informació legal

TRANSPARÈNCIA

Accés a la informació pública i de bon govern

Esport i Gènere

En aquest espai hi trobareu allò que fa referència al protocol de prevenció, detecció i actuació davant l’abús i assetjament sexual. També, trobareu informació relacionada del foment de participació de les dones a l’àmbit de l’activitat física i esport en igualtat de condicions, superar els obstacles i aconseguir igualtat de gènere en aquest àmbit de la vida.

Esport i Salut

En aquest apartat trobareu recursos per practicar activitat física i assolir una condició física saludable. Fer activitat física de forma planificada, estructurada i regularment proporciona una millora de la forma física i aporta benestar a la vegada que ajuda a tenir una bona qualitat de vida i prevenir malalties.  També tota aquella informació referent a la lluita contra el dopatge.

Organització

Junta Directiva

Germán Jiménez Prats
President
Melcior Farrés Serra
Vicepresident Aigües Tranquil·les
Carla Carrillo Martín
Vicepresidenta Aigües Braves
José Antonio Hernández Romero
Vicepresident i Secretari
Pilar Callejas Manjón
Vicepresidenta i Tresorera
Marc Serra Cargol
Vocal
Tresa Masó i Gratacós
Vocal
Vicenç Roura Rofes
Vocal
Jurdana Ergüin Bolibar
Vocal
Rosario Esteban Jódar
Vocal

Programa d'Alt Rendiment esportiu Català (ARC)

L’alt rendiment esportiu és el procés evolutiu en el qual s’integren els i les esportistes que han assolit o tenen com a objectiu assolir el nivell més alt de competició esportiva, que és l’anomenat esport d’alt nivell. A l’esport d’alt nivell s’arriba a partir de la millora tècnica i esportiva que els i les esportistes aconsegueixen en una etapa inicial de tecnificació esportiva, per a la qual han estat seleccionats prèviament pel seu rendiment i condicions.

Les Federacions Esportives Catalanes Olímpiques són estructurades pel Consell Català de l’Esport mitjançant el Programa ARC. El programa ARC planifica i estructura els criteris i objectius que els esportistes d’alt nivell català han d’assolir en cada cicle olímpic, actualment (2008-2012), aportant el elements tècnics, econòmics i materials necessaris per assolir-ho.

La xarxa de tecnificació esportiva.
Es considera tecnificació esportiva l’etapa de l’alt rendiment esportiu en la qual es du a terme la millora del nivell tècnic i competitiu. Comença amb la selecció dels i de les esportistes d’entre la població en edat escolar les seves qualitats específiques dels quals permeten preveure’n la projecció futura dins l’esport d’alt nivell, i acaba amb el seu pas a l’alt nivell, tot vetllant perquè els i les esportistes que hi participen obtinguin una formació integral.

Les activitats relacionades amb la tecnificació es desenvolupen en un nucli bàsic que és el Centre de Tecnificació Esportiva, CTE, i unes àrees complementàries d’influència que son les Zones de Tecnificació, ZT.

Els esportistes es classifiquen segons la fase de tecnificació on es troben:

  • 1ª. Detecció i perfeccionament: Son els esportistes que entrenen a la ZT. Es detecta i perfecciona tècnicament l’esportista amb l’objectiu d’arribar a la següent fase.
  • 2ª. Tecnificació (Futur): L’esportista entrena en el CTE. Aquest ha d’haver assolit i demostrat un nivell competitiu suficient per poder-hi arribar i entrena amb tots els mitjans suficients per assolir l’alt nivell.
  • 3ª. Alt Nivell: L’esportista que figura a les llistes que aprova semestralment el Consell Català de l’Esport, el qual participa o té opcions de participar en les competicions de màxim nivell organitzades per les federacions esportives internacionals.

Clubs i Empreses Adherides

CLUBS

A continuació llistem els Clubs associats a la federació.

ASSOCIACIÓ ESPORTIVA PALLARS

ASSOCIACIÓ PIRAGÜISTA BALAGUER

CLUB CADÍ CANOË KAYAK

CLUB DE VELA PLATJA LLARGA

CLUB KAYAK MITJANA

CLUB KAYAK SORT

CLUB NATACIÓ BANYOLES

CLUB NÀUTIC LLEIDA

CLUB NAUTIC MIG-SEGRE

CLUB PIRAGÜISME CASTELLDEFELS

CLUB NÀUTIC DARNIUS

CLUB PIRAGÜISME SALT-TER

PAGAIA CLUB DE CAIAC

PIRAGÜISME I TRIATLÓ LLOBREGAT

REIAL CLUB NÀUTIC DE TARRAGONA

CLUB CAIAC LLORET DE MAR

CLUB PIRAGÜISME BADALONA

EMPRESES ADHERIDES

A continuació llistem les Empreses adherides.

KAYAK DEL TER

NOOTKA KAYAK & SUP